1/07/2014

Kapusta modra

Gotowanie kapusty zajmuje około półtorej godziny, z tego powodu gotuję większą ilość i wekuję. Dobrze mieć pod ręką słoiczek domowej kapusty bez sztucznych dodatków ;) 
Główka kapusty modrej ok.1,5 kg
Cebula czerwona 2 szt.
2 łyżki gęsiego smalcu (może być inny tłuszcz)
Liść laurowy 4 listki
Ziele angielskie 10 kulek
Pół szklanki cukru
Ocet spirytusowy 10% ok. 50ml.
Sól, pieprz 
Opcjonalnie 
garść suszonych śliwek i rodzynek

Kapustę siekam na szatkownicy. Cebulę kroję w kostkę. W dużym garnku podgrzewam smalec gęsi i podsmażam cebulę, następnie dodaję kapustę i podlewam wodą do połowy wysokości kapusty.Dodaję przyprawy ziele, liść, ocet, cukier i łyżkę soli oraz odrobinę pieprzu  i duszę pod przykryciem.W czasie gotowania trzeba pamiętać o mieszaniu, w razie potrzeby dolej wody. Pod koniec doprawiam do smaku.
Gotową jeszcze gorącą kapustę rozkładam w słoiki, zakręcam i odwracam do góry dnem, same się zawekują.
Serwuję jako dodatek do mięs pieczonych i duszonych np. gęś, zrazy.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz